Geschiedenis

Ontstaan van VSE

VSE is ontstaan uit een management buy-out van GINAF Trucks, de producent van speciale bouwvoertuigen waaraan de allerhoogste eisen worden gesteld. Binnen GINAF werd al vanaf 1986 gewerkt aan hydraulische stuur- en veersystemen. In 2001 rolden de eerste Europese trucks van andere merken van de band met een elektro-hydraulisch stuursysteem uit onze keuken, E-MAS genaamd. Daarmee werd een stap gezet in een nieuwe richting, namelijk het samenwerken met de grote, toonaangevende Europese truckproducenten. Dit was de aanleiding om VSE te verzelfstandigen. De kwaliteit van producten en diensten werden hiermee naar een hoger niveau getild.

Maar dat was niet de enige reden. Toen al was duidelijk dat de technische know-how van het nog piepjonge VSE, meer mogelijkheden bood. Zo werd intern in het diepste geheim begonnen met de ontwikkeling van een elektro-hydraulisch stuursysteem voor trailers. De typegoedkeuring hiervan in 2004, was het startsein voor een nieuwe productgroep onder de naam ETS. Al twee jaar later, in 2006, werd het trailer-stuursysteem ETS gekozen tot winnaar in de categorie Componenten van de prestigieuze Trailer Innovation Award, die is gelieerd met de IAA in Duitsland. De prijs werd daar toegekend door de internationale vakpers.

De brandstofbesparende potentie van ETS was toen al duidelijk. Mondjesmaat werd het systeem intussen verkocht, maar het tijdperk van Lean & Green Awards, en de absolute noodzaak om de kosten van een voertuigcombinatie zoveel mogelijk te drukken en tegelijkertijd brandstof te besparen, was nog niet zo urgent als nu. Zo was dieselbrandstof meer dan de helft goedkoper dan nu het geval is.

Rond de tijd dat ETS zijn opgang maakte in de bedrijfswagenwereld, werd de wet rond de aslasten in Nederland in bijzonder korte tijd, een half jaar, veel strenger. Nederland gold als land met de soepelste aslastwetgeving en met een overeenkomstig soepel handhavingsbeleid. Daar kwam rigoureus verandering in. Alle aanleiding voor VSE om samen te gaan werken met Weweler, een verenfabrikant gespecialiseerd in trailersystemen die inmiddels onderdeel is van de VDL-groep. Daarmee vormt VSE sinds 2005 een strategic alliance. In combinatie met hun stuuras biedt VSE een complete, volledige en voorbereide oplossing voor een extra gestuurde as op een truck. Door deze samenwerking is een extra as snel geplaatst en heeft u, voor zowel as- als stuursysteem, slechts één aanspreekpunt nodig.

Met de nieuwe norm Euro 6 als actueel gegeven, maken steeds meer transporteurs hun sommetjes nauwkeuriger. Waar kan ik nog meer besparen? Met Euro 6 wil de vervoerder zuiniger en schoner gaan rijden. Zeker bij distributiewerk is het overwegen van een gestuurde as op de trailer een vanzelfsprekendheid. Hierbij is ETS van VSE in toenemende mate een logische keuze, zoals blijkt uit de chronologie. VSE heeft in enkele jaren tijd een enorm groot internationaal klantenbestand opgebouwd!

Chronologie

1986: Gestart als onderdeel van Ginaf Trucks
1986: Eerste hydro-pneumatische veersysteem
1991: Eerste elektro/hydraulische stuursysteem
2001: Management buy-out van Ginaf Trucks
2004: Eerste electro/hydraulische stuursysteem voor trailers (ETS)
2006: VSE wint Trailer Innovation Award met ETS op IAA
2013: Aantal geproduceerde veersystemen: > 5.000
2013: Aantal geproduceerde stuursystemen: > 46.000